Biai Református Általános Iskola
"Ragyogjon a ti világosságotok" (Mt 5, 16)

Híreink

Nyári Táborok a Refiben 2021 - Beszámolók

2021-07-27
Refi tábor leendő elsőseinknek
A Biai Református Általános Iskola az idei nyár folyamán megrendezte leendő elsőseinek napközis bejárós táborát. Hálás a szívünk, hogy az idén első alkalommal immáron 2 osztállyal induló Refi szinte valamennyi kis elsőse részt vett táborunkban. Ezáltal lehetőségünk nyílt nekünk pedagógusoknak is egy kötetlenebb légkörben megismerkedni és közelebb kerülni kis diákjainkhoz, valamint a gyermekek egymás közti kapcsolatai is szépen alakultak, így már ismerős barátokként üdvözölhetik egymást az évnyitó alkalmával is. A tábor során kimondottan nagy hangsúlyt fektettünk a közösségépítésre osztályonként, és évfolyamkét egyaránt. A gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek egymással, és velünk, sorversenyeken, izgalmas es változatos kihívásokon keresztül tehették próbára tudásukat, kézműves foglalkozásokon fejleszthették kreativitásukat, valamint minden napunk része volt Isten igéjének megismerése, a közös éneklés és imádkozás. Megtanultuk az iskolai szokásokat, megnéztük fenntartó gyülekezetünk templomát, voltunk sétálni, fagyizni, és simogattunk egy nyár elején született kis csikót is. Hálásak vagyunk a ránk bízott gyermekekért egyen-egyenként és közösségként is, hisszük, hogy Isten ismét fogta a kezünket es végig velünk volt. Azt gondoljuk, hogy egy nagyon tartalmas, élményekkel gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, és bízunk benne, hogy mindannyian olyan izgalommal telt örömmel várják az iskolakezdést, mint ahogyan mi is. Áldott, tartalmas nyarat, jó pihenést kívánnak a Refi leendő elsős tanítói mindenkinek!
Áldás, békesség!
Ormándlaky Karola

 
___________________________________________________________

Refis Matek tábor
Idén, első alkalommal szerveztük meg a Refis Matek tábort, melyben 3-8. évfolyamos diákok közül összesen 10 gyermek vett részt.
A sok és érdekes matekfeladat mellett változatos programokkal teltek a napok, mindennap volt angolos alkalmunk, Karola néni vezetésével, kedden a felelős kutyatartásról hallhattunk, láthattunk előadást, csütörtökön Péter bácsi és kollégái "varázsoltak" el Mindenkit az izgalmas, nagyon érdekes, már-már veszélyes fizikás kíséreletekkel, bemutatókkal!
A táborban megismerkedtünk és mindennap lelkesen gyakoroltuk a métázást is, de ping-pongoztunk is, logikai játékokkal játszottunk és természetesen a nagy melegre tekintettel sok-sok vizet locsoltunk el egymásra, egy-egy vizicsata alkalmával.
Több programmal csatlakoztunk a Rita néni által vezetett, Világalkotó tábor résztvevőihez, akikkel szintén vidáman töltöttük az időt! 
A gyerekek visszajelzése alapján sikerült jóhangulatban megbarátkozni a matekkal és közelebbkerülni a természettudományos tantárgyakhoz ezen a héten, nagy segítségünkre volt ebben Ákos és Franciska, akik lelkes egyetemista hallgatóként vezették, segítették a táborozókat!
Reméljük, hogy a következő években egyre többen fognak csatlakozni ehhez a táborhoz is!
 

Móni néni – Emő néni tábora  2021. 06.28-07.02.
Idei évben első alkalommal került megrendezésre az alsó tagozatosoknak meghirdetett ún. Móni néni- Emő néni tábora, mely az iskola “színei alatt” lett meghirdetve.
Fiúk-lányok vegyesen jelentkeztek, javarészt a 2. és 3. osztályokból.
Nemcsak a diákok, hanem mi magunk, szervezők is kíváncsian, gyermeki izgatottsággal vártuk a hétfő reggelt.
Két héttel az évzáró után jó volt újra látni a már félig lebarnult, kipihent diákokat.
A programok tervezésekor két fontos szempont lebegett a szemünk előtt: minden nap legyen kézműves foglalkozás ill. játékos, mozgásos tevékenység.
A hét első napjának délelőttjén egy rendkívül izgalmas, a fizika törvényeit megfigyeltető, szemléltető, rendkívül gyakorlatias bemutatón vehettek részt a gyerekek, kollégánk, Mészáros Péter és társa jóvoltából. Köszönet az előadóknak, nem volt szemernyi hiány sem a jókedvből, nevetésből.
A kézműves foglalkozásokat (a batikolás kivételével) meghívott művészek szervezték, melyek során bepillantást nyerhettek a gyerekek az agyagozás, kosárfonás illetve a népi hangszerek világába. Utóbbi alkalmával lehetőségük volt kipróbálni a régi, népi húros, fúvós és ritmushangszereket. A foglalkozás során közösen zenéltünk, énekeltünk, majd egy ún. mirliton fúvós hangszer elkészítésével lettek gazdagabbak táborozóink. A nap hátralevő részében garantáltan nem volt hiány az új hangszeren való játékból.J
Az agyagfoglalkozás illetve kosárfonás során kisebb-nagyobb tálakat, lenyomatokat, ill. egy ceruzatartó kosárkát vihettek haza a táborozók. Külön dicséret illeti a legkisebbeket, ugyanis nem volt könnyű mindig meghajlítani a fonáshoz használt vesszőket, de nagyon szépen helyt álltak.
Csütörtök délután a táborozók döntő többsége nem ugyanabban a pólóban távozott el az iskolából, mint amiben érkezett. E nap délelőttjén pólót batikoltunk ugyanis, melyet az iskola udvarán zsinórra kifeszítve szárítottunk a foglalkozás végén. Hála az időjárásnak, alig néhány óra leforgása alatt meg is száradtak, majd boldog tulajdonosaik azonnal bele is bújtak, így várván szüleiket.
A délutánok izgalmas számháborúval, sorversennyel, kincskereséssel, várépítő versennyel teltek, ill. nem maradhatott el az utolsó nap záró programjából egy közös fagyizás sem.
A tábor utolsó napjának délutánjára valamennyien alaposan elfáradtunk. Örömmel teli fáradtság volt ez azonban, ugyanis a programok sokszínűségéről, gazdagságáról, számos élmény szerzéséről tanúskodott. Mindeközben pedig észre sem vettük, vagy talán éppen mostanra, hogy mind a gyerekek, mind pedig mi, tábort szervezők, jobban megismertük egymást.
Nem volt más dolgunk hát, mint hogy evvel a boldog fáradtsággal és tudattal elkezdjük szépen lassan, lépésről lépésre feldolgozni, megélni a közösen töltött hetünket.
Hála érte az Úrnak!
Szabó Mónika, Göncziné Siklós Emőke

 

Frisbee tábor
Immár hagyományosnak mondható frisbee táborunk idén is nagy népszerűségnek örvendett. Ebben az évben már azzal a nem titkolt szándékkal (is) szerveztük a tábort, hogy - az időközben a Viadukt SE keretein belül megalakuló - Frisbee-szakosztály játékosai számára egy edzőtábor jellegű  "összetartás"! is legyen!
Természetesen emellett olyan  -hagyományos táborhoz tartozó- tevékenységek sem maradhattak el mint a: 
  • fagyizás
  • strandolás
  • vizi játékok
  • ajándék/emlék készítés
Az idei évben bográcsozással, közös, ottalvós sátrazással sikerült még tartalmasabbá tenni a programot, reméljük minden résztvevő örömére!

Hálás vagyok az Úrnak, hogy áldását és gondviselését a tábor egész hete alatt éreztük!
Biatorbágy, 2021.07.09.

Kirmer Dániel, Bagyinszki Ádám
 
 
Református Közösségépítő Napközis Élménytábor
Az élménytábor június 28-tól július 2-ig került megrendezésre. Tanítóként tapasztaltuk, hogy az elmúlt tanévben a covid járványhullám az osztályunk tanulóinak a közösségi életét mennyire megnehezítette. Sok olyan „élményről” kellett lemondanunk, amely megélése gazdagíthatta volna a gyermekek érzelmi, közösségi, mentális fejlődését. Ezért döntöttünk úgy, hogy a nyáron megszervezünk egy olyan „élménytábort” a tanulóink részére, amelyben megpróbáljuk „kárpótolni” őket a tanév folyamán kimaradt élményekért. Elsősorban az osztályunkba járó gyermekeknek hirdettük meg a tábort, hogy legyen egy olyan lehetőségük, ahol még jobban megismerhetik egymást, elmélyülhetnek a barátságok és lelki táplálékhoz is juthatnak.

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy mennyire nyitottak voltak a gyerekek a közös együttlétre és az együtt játszásra. Jó volt látni a csillogó szemeket, a lelkes tekinteteket, a sok vidám arcot. A visszajelzések alapján megerősödtünk abban, hogy milyen nagy szükség van az ilyen „alkalmakra”, ahol a gyermekek közösségben, játékos keretek között tanulhatják a keresztyén együttlétnek a szabályait.

A napi háromszori étkezés mellett, játékos csapatversenyeken vehettek részt, érdekes, fejtörő tabletes feladatokat oldhattak meg, minden nap újabb bibliai történet megismerésével gazdagodhattak, szép, lélekformáló és közösségépítő evangéliumi énekeket tanulhattak, mesét hallgathattak, naponta kézműveskedhettek, néptáncos foglalkozásokon vehettek részt, és tanulságos missziós történettel ismerkedhettek meg.

Itt szeretnénk megköszönni Kucsera Klári kolléganőnk segítségét, aki a népi hangszeres bemutatójával színesítette a programjainkat.

Úgy érezzük, hogy a tábor során sikerült elérni a célt, melyet az elején kitűztünk. Jó kis közösség formálódott. Isten Igéje közelebb került hozzájuk, igyekeztek úgy megélni a tábori eseményeket, hogy Istennek tetsző módon viszonyuljanak egymáshoz. Sok élményt kaphattak és keresztyén közösségként élték meg a tábori napokat. Öröm volt a gyermekektől azt a kérdést hallani, hogy ugye jövőre is lesz ilyen tábor, mert akkor biztosan jövünk!? Nemcsak a gyermekek, hanem mi is sok élménnyel lettünk gazdagabbak, amiért Istennek adunk hálát.
Imre bácsi, Réka néni
Soli Deo Gloria!

 
 

Világépítő tábor
Ígéretünkhöz híven komolyan vettük a mesét és játékra a valóságot. Író, iparművész, irodalmár, játékmester segítette a tábort.

Első nap elkészítettük saját kapukönyvünket, ami lényünk tervezését, történetét őrzi. Megnéztük, hogy különböző népek hogyan tanítják történeteiken keresztül a természet, a világ ismeretét. Gyűjtöttünk magyarországi élőlényeket, melyeknek a neve elindította a fantáziánkat. Másnap létrehoztuk saját mozgatható élőlényünket a legkülönösebb tulajdonságokkal. Volt, aki nem tudott beszélni, de kiírta a hasára mondandóját, másnak háromféle lába volt, hogy ásson, mint a vakond, védekezésként szúrhasson, mégis gyors legyen, de lábatlan, földön ragadós nyelvével közlekedő, házát propellerré alakító csigánk is volt. Ijesztő cápává átalakuló repülő hallal, dínóval, macskához hasonló lénnyel és kéményes teknőssel is találkozhattunk. Szerdán író barátunk segített összeismerkedni lényeinknek. Minden lény barátot keresett, és kitalálták alkotóik a megismerkedésük történetét. Már volt lényünk, a lényünknek barátja, nem volt más hátra, megteremtettük azt a tájat, ahol élnek. Bábszínházat alkottunk, és elkezdtük a történeteinket dramatizálni, színpadra vinni. Zárásként színházi bemutatót tartottunk egymásnak, szüleinknek.

Az alkotás közben volt időnk fagyizásra, bűvésztrükkökre, zenélésre, métázásra, közös olvasásra, társasozásra, kutyaagility bemutatóra és fizikashowra is. Köszönjük, hogy együtt lehettünk!
Szereczné Hegedűs Rita