Biai Református Általános Iskola
"Ragyogjon a ti világosságotok" (Mt 5, 16)

Híreink

Mert (együtt) olvasni jó!

2021-04-17
Pedagógusként miért tartom a csoportban elvégzett feladatokat kihagyhatatlannak a mindennapi munkámból? Hadd mondjam el néhány szóban! A csoportnak, vagy más néven csapatnak ereje van. Ez az erő, ami az együtt fogalom mögött rejlik, olyan feladatok elvégzésére teszi alkalmassá és motiválttá a gyerekeket, amibe egyedül talán soha vagy sokkal kevesebb lelkesedéssel vágtak volna bele. A jól szervezett csapat felemel, összehoz, átlendít. Ott az a fontos, hogy én miben vagyok jó, mit tudok hozzátenni a közös munkához. Amit én hozzáteszek, azzal a másik hiányosságát kipótolom. A jó csapatban ez természetes. A közös munka során figyelnünk kell egymásra, meg kell hallgatnunk a másikat vagy éppen bátran kell vállalnunk a saját gondolatainkat. Kinek mire van szüksége. A csapat ezt is elvégzi. Fejleszti a személyiségünket, önismeretünket; alázatra és bátorságra tanít. No meg persze felelősségre. Hiszen azzal, amit teszek vagy nem teszek, hatással vagyok a többiekre is. Jó vagy rossz hatással, és mindenki tudja, hogy melyikkel. A csapatban nem lehet elbújni, kibújni, megúszni. Ott csak beleállni lehet a feladatba a legjobb tudásom szerint, és úgy hozzáadni, hogy közben én is tanulok, nem is keveset. A munka végén pedig együtt örülni az elért eredménynek, a jól elvégzett munkának. Életre szóló élmények és emlékek születhetnek ilyen csoportmunkák során.

Ebben a tanévben nagy örömömre 14 lelkes, 4. osztályos tanuló vett részt a HEBE Kft. által szervezett országos levelezőversenyek egyikén. 2-3 fős csapatokban arra vállakoztak, hogy Békés Pál: A bölcs hiánypótló vagy Berg Judit: Rumini és a négy jogar című könyvét elolvassák, és az elküldött feladatokat elkészítik. Nagyon sokszínű, változatos és kreatív feladattal találkozhattak ezen a színvonalas versenyen 2 fordulóban. Készítettek lapbookot, olvasónaplót; szerkesztettek hírlapot és plakátot, barkácsoltak hajót, felvettek videót, ellátogattak a könyvtárba, és még sorolhatnám. Vállalták, becsülettel teljesítették a kihívást, és merem mondani, hogy még élvezték is. Tanítóként pedig mégiscsak meg kell jegyeznem, hogy közben szövegértésük, olvasási készségük, problémamegoldó képességük is fejlődött, szinte észrevétlenül. Büszke vagyok rájuk! 
Ezért szeretem a csoportmunkát…
Székelyné Czirják Katalin

A versenyben részt vett tanulók névsora:
Bagyinszki Simon, Eitler Bíborka, Fekete Dóra, Gulyás Dávid, Hunyadvári Előd Kornél, Kolláth Edit, Koller Szófia, Kovács Tamás Bendegúz, Müllner Bence, Novák Noémi, Szenfner János, Szilágyi Dávid, Talabér Ábel, Theisz Nimród